Zalozba Pivec

 • Otok

  Avgust Demsar

  Otok, ze deveti kriminalni roman Avgusta Demsarja, se zacne nenavadno mirno. Poletje, morje, sonce, preserno zaganje skrzatov in stirje pari, ki v idilicni kamniti vili na samotnem otoku prezivljajo dopust. Vse je lepo in prav, a le dokler se sonce ne spusti za borovce, osamljen galeb zlovesce zakraka nad obzorjem, morje pa naplavi truplo. Nekaj mesecev kasneje je jesenski Mariboru precej tmuren. Meglice se vlecejo cez Dravo, kot bi zelele skriti potapljace, ki v mrzli reki stikajo za samomorilcem. Kar potegnejo na plano, preseneti Milosa, Vrenka in ostale kriminaliste. V preiskavi »dravskih trupel«, ki sledi in se odvija v stopnjujocem se ritmu, se pojavljajo Makedonci, mladci brez prave perspektive v zivljenju, uspesni podjetniki iz Frankfurta, namrgodena mati v krznenem plascu, ki svojo ksenofobijo stresa po ambulanti zdravstvenega doma in se kdo. Kriminaliste delo po spletu okoliscin pripelje do ljudi, ki so prezivljali pocitnice na otoku. Stvar se zacne se dodatno zapletati, ko se pojavi novo truplo. So zadeve povezane ali gre zgolj za nakljucja? Kdo ve?

 • Prva "politicna" kriminalka Avgusta Demsarja, v kateri primer resujeta obe skupini kriminalisticnih likov.
  Demsarjev detektivski opus je zasnovan kot nanizanka, v kateri se usode stalnih likov razvijajo, medtem ko so detektivske zgodbe samostojne, v vsaki knjigi zakljucene celote. Zgodbe so umescene v realno okolje Maribora in Slovenije ter v realni sedanji cas. Demsarjevo pisateljevanje temelji na konsistentni, dinamicni in s preobrati posejani pripovedi. V romanu Pohorska transverzala, podnaslovljenem s politicna kriminalka, prepleta klasicno zasnovano detektivsko pripoved s politiko. Kot ze v prejsnjih njegovih romanih se tudi v tem zrcali trenutno a ktualno stanje slovenske druzbe. Pohorska transverzala pa ne izzveni kot dnevnopoliticni pamflet, Demsar izkoristi vmesanost politike v kriminalna dejanja za to, da zdruzi obe skupini svojih stalnih likov. S tem ustvari konglomerat odnosov med njimi in kot zanimivost - ter redkost - v enem detektivskem romanu sooci dva glavna, naslovna literarna inspektorja, Milosa in Vrenka. To stori predvsem zaradi zapletenosti kriminalnih dejanj, ki se na Stajerskem zacnejo dogajati pozne pomladi leta 2015, manj pa zaradi domnevnega politicnega ozadja in posledicno prednostne obravnave, kar nekje v romanu ironicno poudari tudi sam, rekoc, da policija in tozilstvo posvecata enako skrb vsem umorom, ne glede na to, kdo je vpleten, a kadar zadisi po morebitni vpletenosti politike, se organi pregona pokrcijo in tak zlocin obravnavajo se malo bolj enako kot druge.

 • Milos

  Avgust Demsar

  Avgust Demsar je s svojim sedmim romanom presenetil z novim glavnim likom, inspektorjem Milosem. Ta je, v primerjavi s prejsnjim protagonistom Vrenkom, se bolj simpaticen, saj nikakor ni popoln. Kadar tako nanese, mirno uporabi moc svojih pesti. Je v locitvenem postopku in laze! Maribor se sooci z umorom mladega Italijana, za katerega novi inspektor Milos ter njegov sodelavec Drago ugotovita, da je bil homoseksualec. Gre za zlocin iz strasti? Morda iz nestrpnosti do drugace spolno usmerjenih? Seveda ne ostane zgolj pri tem umoru. Niti pri samomoru mladega fanta. Kako resevati primer trezno, povsem neobremenjen predsodkov? Napetost romana se stopnjuje do razgaljenja druzbenih vrednot. Je sploh se kaj svetega?

 • Cerkev

  Avgust Demsar

  Cerkev je tipicna Demsarjeva kriminalka tipa kdo je storilec. Zlocini se ponovno dogajajo v avtohtonem slovenskem okolju, v Mariboru s sirso okolico, v Prekmurju, na avstrijskem Koroskem in fiktivni vasici Vodnjaki, kjer, vsaj tako je videti, domuje posebne vrste zlo. V romanu nastopajo vsi glavni liki Demsarjevih romanov (Martin Vrenko, Ivana, Breznik, Milos, Nika, Drago, Kralj, Levstek in drugi). Deseti, jubilejni Demsarjev roman je obseznejsi, zgodba se bolj kompleksna, zastranitve se bolj presenetljive. Avtor nas posrka v zgosceno dogajanje in drzi v napetosti tudi, ko se posveca odnosom med glavnimi stalnimi liki in njihovi karakterizaciji. Zaplet, ki sprozi dogajanje, je umor visokega cerkvenega dostojanstvenika. Se preden se kriminalisti posteno lotijo dela, sledijo novi umori in kriminalna dejanja. Preiskava se giblje med brskanjem po financnih mahinacijah mariborske nadskofije, politicnimi soliranji tozilca Levstka, trenji med tozilstvom in kriminalisti ter med osebnimi motivi vec posameznikov, ki s cerkvijo niso povezani. Ob osnovni pripovedi Demsar tudi tokrat odpira stevilne druzbeno aktualne teme. Skrajno napeto in intelektualnih izzivov polno branje na poti do razresitve nadvse zapletenega primera.

 • Olje na balkonu

  Avgust Demsar

  Olje na balkonu je prvi Demsarjev detektivski roman, v njem uvede glavna junaka, visjega kriminalisticnega inspektorja Martina Vrenka in njegovega takrat se pripravnika Marka Breznika. V Olju na balkonu se kriminalista soocita s primerom smrti mariborskega zdravnika.
  Stanovanje elitne soseske, kuhinja, drobtine na pultu, za mizo truplo. Na tleh skalpel, kri, prerezana zapestja. Kriminalisticni pripravnik Marko Breznik in njegov sef Martin Vrenko poskusata ugotoviti, kaj je uspesnega zdravnika pripeljalo do samomora. Pocasi odkrivata tancice z njegovega zivljenja, intime, odnosov s sosedi, druzino. Vedno bolj je ocitno, da vsi lazejo, vsi nekaj prikrivajo in vsakdo opreza za vsakim. Bo kriminalistoma uspelo prodreti v skrivnost, katere razkritje se skriva visoko med oblaki, na straneh dveh revij, odvrzenih na sivo usnje letalskega sedeza?

 • Tanek led

  Avgust Demsar

  Tanek led je tretji Demsarjev roman v seriji primerov inspektorja Vrenka.V idilicnem okolju planinske koce poteka seminar kolektiva srednje sole. Vse je lepo, dokler se ne pripeti nesreca. Avtomobilu s tremi clanicami kolektiva zdrsne na ovinku in zgrmi v prepad. Izkaze se, da ni slo za nesreco, in primer prevzamejo kriminalisti. Martin Vrenko, Marko Breznik in visja kriminalistka Ivana Premk se soocijo z nenavadnim primerom. Vedno bolj je ocitno, da v nesreci ni umrla prava oseba. Kriminalisti imajo tokrat moznost govoriti z zrtvijo, ampak ali jim bo to pomagalo najti storilca, preden bo ta ponovno udaril?

 • Slovène Retrospektiva

  Avgust Demsar

  Retrospektiva je drugi Demsarjev detektivski roman oz. drugi primer inspektorja Vrenka.
  Na pregledni razstavi preminulega slikarja se zbere njegova druzina, lokalna umetniska srenja in celo kaksen mednarodni zbiralec. Svecan dogodek se odvija kot se spodobi, a le do trenutka, ko enega od slikarjevih sinov ne doleti nasilna smrt. Zadeve se dodatno zapletejo, ko naslednji dan umorijo ostarelo slikarjevo sestro, s slikami na razstavi pa se zacnejo dogajati cudne reci. Visji kriminalisticni inspektor Martin Vrenko in njegov prizadevni pripravnik se tokrat znajdeta pred posebej tezko nalogo. Po odgovore se odpravita v Trst, kjer pa se izkaze, da zadeve sploh niso taksne kot se zdijo.

empty